Q&A – Ce este ortodontia?

Ortodonţia sau ortopedia dento-faciala reprezinta acea specialitate a medicinei dentare prin care sunt tratate anomaliile dento-maxilare (lipsa de aliniere a dintilor, malocluziile, rotaţiile dentare, incongruenţa celor doua arcade dentare, etc.).

Pe langa aspectul inestetic, dinţii strambi sunt mai greu de ingrijit, pot fi pierduţi mai devreme din cauza carierii şi parodontopatiei. in plus, obliga muşchii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap, disfuncţia articulaţiei temporo-mandibulare şi dureri la nivelul gatului, umarului şi spatelui.

Aparatele dentare se impart in trei categorii: mobile, fixe şi ortopedice, fiecare cu indicaţiile lor. Dar odata cu instalarea unui astfel de aparat, apare responsabilitatea curatarii lui.

Cauzele care stau la baza anomaliilor dentare sunt multiple: ereditatea, diferite sindroame, obiceiuri vicioase ca suptul degetului, a limbii, a buzei sau a altor obiecte, etc. in cazul adulţilor, cel mai probabil scenariu este cel al unui accident, al unei raniri sau netratarea la timp a dinţilor strambi.

Medicul ortodont este cel care poate pune un diagnostic şi recomanda un trament individualizat. Tot el alege şi tipul de aparat ortodontic ce va fi folosit de pacient.

 

Mai multe informatii: Ortodontie

Sursa foto