Despre factorii care declanseaza boala secolului – parodontoza

85% din populatia globului se confrunta cu probleme parodontale, dar ingrijorator este faptul ca din ce in ce mai multi pacienti tineri vin la stomatolog cu aceasta afectiune. Primele simptome sunt modificarea culorii gingiei si sangerarea gingivala la periaj. Daca igiena dentara si tratamentul nu sunt corespunzatoare, boala avanseaza, apare desprinderea gingiei de pe dinte, inclusiv resorbtia osoasa situata in anumite focare, formandu-se pungile parodontale. Stadiul cel mai avansat se manifesta prin pierderea partiala sau totala a danturii.

Exista multi factori care cresc riscul de aparitie a bolilor gingivale care, netratate la timp, se agraveaza si conduc catre parodontoza.

Cei mai comuni factori sunt:

  • Factorii ereditari
  • Fumatul
  • Diabetul
  • Stresul
  • Nutritia
  • Medicamentele
  • Igiena precara
  • Schimbarile hormonale
  • Istoria unor boli dentare

Nu toti factorii au aceeasi putere de influenta asupra gingiilor. Diabetul, stresul si fumatul sunt cei mai daunatori, caci acestia cresc rapiditatea cu care se extinde si dezvolta boala parodontala. Persoanele cu diabet care nu au un tratament corespunzator sunt predispuse la foarte multe complicatii, printre care: atac de cord, orbire, probleme cu ficatul si probleme parodontale. Hiperglicemia conduce la dereglarea gingiei si la capacitatea redusa a organismului de a se apara impotriva bacteriilor patogene. Pe langa diabet, un factor de mare risc pentru aparitia parodontozei este fumatul, deoarece acesta faciliteaza dezvoltarea florei bacteriene.

O mare atentie trebuie acordata stresului care reduce imunitatea organismului. Oamenii stresati recurg la metode care nu elimina stresul, ci obosesc si mai tare organismul. Consumul de tutun, alcool, igiena orala deficitara sau alimentatia saraca in vitamine nu fac altceva decat sa conduca la cresterea glicemiei si la eliminarea in organism a hormonilor de stres. Influenta stresului asupra sistemului imunitar se manifesta astfel prin exces de corticoizi si alti hormoni de stres. Odata ajuns in incapacitate sa gestioneze stresul, corpul nostru cedeaza si efectele nocive incep sa apara, iar printre aceste efecte se numara si afectiunea parodontala.

Tratamentul gingivitei si parodontozei poate fi destul de complex si de lunga durata. Previne afectiunile parodontale prin urmarea sedintelor de profilaxie o data la 3 luni sau conform recomandarii medicului! Te asteptam la un control de specialitate la Clinica Swiss Ecodent, situata in sectorul 2 din Bucuresti (zona Floreasca).

Doresti mai multe informatii? Contacteaza-ne aici:

Telefon: (+4)021.9394

Adresa e-mail: bucuresti@swissecodent.ro

Ne gasesti pe Strada Serghei Vasilievici Rahmaninov 2A, sector 2, Bucuresti, Zona Floreasca.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi dezvaluita.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.