Endodontie

Endodontia se concentreaza pe prevenirea, diagnosticul si tratamentul bolilor si ranilor pulpei dentare si a tesuturilor radiculare ale dintelui. Tratamentul endodontic este format dintr-o succesiune de proceduri terapeutice care au ca scop eliminarea infectiei de la nivelul pulpei dentare si protejarea zonelor de alte agresiuni microbiene.

Tratamentul de canal este o procedura terapeutica utilizata pentru repararea si salvarea unui dinte care este afectat sever sau care este infectat. In timpul unei proceduri de canal, radacina, nervul si pulpa sunt indepartate si interiorul dintelui este curatat si sigilat. Fara tratament, tesutul din jurul dintelui va fi infectat si se pot forma abcese.

Tratamentul de canal se face sub anestezie locala. Medicul dentist iti va recomanda un analgezic pentru situatia, mai rar intalnita, de aparitie a unei dureri usoare la nivelul dintelui in termen de 24-48 de ore de la efectuarea procedurii.

Tratamentul de canal se executa, de regula, urmand acesti pasi:  

 1. Radiografierea dintelui.
 2. Anestezierea dintelui afectat.
 3. Curatarea si largirea canalului. Medicul dentist va curata camera pulpara si canalul radicular de toata pulpa afectata.
 4. Sigilarea canalului cu material biocompatibil.
 5. Obturatia va fi inchisa si dintele va fi reconstituit sau va primi o coroana dentara, in functie de caz.

Cauti un cabinet stomatologic in Bucuresti pentru un Tratament de Canal? Te asteptam la Clinica Stomatologica Swiss Ecodent, situata in sectorul 2, zona Floreasca! Programeaza-te acum la 021.9394 – numar cu tarif normal!

Nervul dentar este situat in camera pulpara, in canalul radicular si este ferit de mediul extern prin straturile dintelui, smaltul si dentina. Atunci cand stratul protector este afectat, acest lucru duce la aparitia durerii. Cariile sunt principala cauza a aparitiei durerii. In termeni stomatologici, scoaterea nervului se numeste “extirpare”, iar un dinte fara nerv este numit “devital”.

Cand este necesar sa scoatem nervul? Medicul stomatolog este cel care decide daca este sau nu necesara scoaterea nervului. Adesea, extractia nervului este necesara cand:

 • Caria a ajuns la nerv. Daca nu se scoate nervul, durerea nu inceteaza. Chiar daca in timp nervul va muri de la sine, exista riscul ca acesta sa se infecteze si sa provoace aparitia gangrenei.
 • Se efectueaza lucrari dentare. Atunci cand se realizeaza o lucrare dentara este necesara extirparea, deoarece, prin slefuirea dintelui, se ajunge foarte aproape de camera pulpara.

Procedura de extractie a nervului este dureroasa? Procedura este nedureroasa, deoarece se face anestezie locala.

Ce efecte are extirparea nervului asupra dintelui? Lipsa nervului dentar poate duce la modificarea in timp a culorii dintelui. Acest lucru va fi vizibil mai ales la dintii din fata. Totodata, rezistenta coroanei dintelui scade, el devenind tot mai casant.

Cauti un stomatolog in Bucuresti pentru Extractia Nervului Dentar? Te asteptam la Clinica Stomatologica Swiss Ecodent, situata in sectorul 2, zona Floreasca! Programeaza-te acum la 021.9394 – numar cu tarif normal!

Cu o ingrijire corespunzatoare, chiar si dintii care au avut parte de tratament de canal pot rezista toata viata. Dar, uneori, un dinte tratat endodontic  se poate infecta din nou, din cauza  amanarii plasarii unei restaurari dentare definitive sau a aparitiei cariilor dentare.

Daca dintele nu s-a vindecat sau ai dezvoltat probleme noi, ai a doua sansa. O procedura suplimentara poate fi in masura sa sprijine vindecarea si sa salveze dintele. Daca ai dureri sau disconfort la un dinte tratat anterior, discuta cu medicul stomatolog despre retratamentul endodontic. Este un tratament de canal efectuat pentru dintele care in trecut a fost tratat endodontic.

Retratamentul endodontic mai poate fi necesar in cazul in care tratamentul de canal anterior nu a fost realizat corect. La Clinica Stomatologica Swiss Ecodent Bucuresti, medicii lucreaza dupa standardul elvetian: precizie maxima in interventii, atentie sporita la detalii, mediu clinic curat, aparatura completa de ultima generatie, atentia centrata pe nevoile pacientului, echipa multidisciplinara care colaboreaza pentru a oferi un plan personalizat de interventie si tratament. Medicii stomatologi din echipa Swiss Ecodent sunt certificati international si au experienta de peste 30 de ani.

Un dinte este considerat „mort” atunci cand nu mai exista flux de sange catre el. In termeni stomatologici, un astfel de dinte poarta denumirea de „dinte devital”, iar in limbajul familiar se foloseste termenul “dinte innegrit”. Atat cariile dentare, cat si leziunile pot provoca moartea unui dinte. De obicei, in timp, dintii devitali isi schimba culoarea din alb-galbui, cum e normala, inspre gri-negru.

In cazul unei inflamatii pulpare (pulpita) sau atunci cand se produce necroza pulpara (nervul moare) sau este extirpat de catre medicul stomatolog, dintii au de suferit, iar hemoglobina, o substanta din sange, se poate infiltra in dinte, facandu-l sa isi schimbe culoarea. Aceasta este explicatia pentru care dintii fara nerv ajung sa se innegreasca in timp.

Exista si cazuri mai fericite in care dintele devital poate sa nu isi schimbe culoarea, dar sunt foarte rare.

Tratamente si solutii speciale pentru dintii innegriti si necrozati. Singura modalitate prin care se poate preveni schimbarea culorii unui dinte este sa se evite devitalizarea lui. Pacientii ar trebui sa isi trateze cariile dentare inainte ca acestea sa ajunga pana la pulpa. Solutiile de tratament in cazul schimbarii culorii unui dinte fara nerv sunt destul de limitate.

Se poate totusi efectua o albire interna in cabinetul stomatologic. Procedura consta in introducerea unui gel de albit in camera pulpara (acolo unde a fost prezent inainte nervul), urmata ulterior de o sigilare provizorie. Albire endodontica este considerata o interventie de estetica dentara si costa mai mult decat o albire clasica: 300 lei/ dinte.

Un tratament al canalului radicular executat in mod corespunzator, de catre un specialist (endodontist), cu tehnologie avansata, ofera o viata lunga pentru dintii de pe arcada sau poate salva dintii care erau aparent recomandati pentru extractie.

Evolutia tehnologica si-a lasat amprenta asupra acestei ramuri a stomatologiei, facand astfel tratamentul endodontic unul mai previzibil (cu sanse mai mari de reusita). Utilizarea in stomatologie a laserului diminueaza in proportie de 80% durerea, de cele mai multe ori nefiind necesara anestezia. Atat laserul cu dioda, cat si cel cu CO2, sunt folosite pentru toate tipurile de interventii: parodontologie, implantologie, chirurgie, estetica (albiri) etc. Laserul este inlocuitorul clasicei freze. El este folosit in tratamente si proceduri multiple din domeniul endodontiei, fiind o solutie minim invaziva.

Clinica Swiss Ecodent  are in dotarea sa 3 lasere performante cu utilizare larga in paradontologie si edodontie.

 • Soft Laser ML 1055 – utilizat pentru biostimularea tesuturilor moi, reducerea durerilor postextractionale (mai ales in cazul molarilor de minte), acupunctura extraorala
 • Laser FOX diode 810 nm – utilizat in parodontologie si endodontie pentru sterilizarea canalelor, excizii/incizii chirurgicale, hemostaza, peri-implantita, desensibilizare, decapusonarea implantelor si alte interventii
 • Laser CO2 – ERASER – utilizat pentru: desensibilizare colet dentar, coafaj pulpar direct,  incizii/excizii, coagulare, extensie corono-gingivala, sterilizare rana si alte interventii.

Cauti un medic dentist in Bucuresti pentru un Tratament Endodontic cu Laser? Te asteptam la Clinica Stomatologica Swiss Ecodent, situata in sectorul 2, zona Floreasca! Programeaza-te acum la 021.9394 – numar cu tarif normal!

In ultimii 20 de ani, au fost inregistrate progrese semnificative in interventiile endodontice. Inovatiile in instrumentare, pregatire, vizualizare si tehnici chirurgicale permit medicilor stomatologi sa ofere prognoze pe termen lung mai bune dupa tratamentul endodontic. Clinica Stomatologica Swiss Ecodent tine pasul cu tehnologia si cu progresele din domeniu. Mai jos iti prezentam cateva dintre tehnologiile si aparatele de ultima generatie pe care le gasesti in dotarea clinicii noastre:

 1. Microscopul endodontic. Prin folosirea unui microscop dentar, medicul dentist are posibilitatea sa se concentreze pe campul vizual si sa il mareasca, astfel incat sa poata observa, in detaliu, problemele existente in structura dintelui si sa inlature doar tesutul afectat. Clinica Swiss Ecodent are in dotare Microscop cu lentile Carl Zeiss – cel mai performant aparat stomatologic folosit in efectuarea tratamentelor de canal, oferind siguranta, acuratete, confort si durata redusa a tratamentului. Utilizarea microscopului a condus la cresterea ratei de succes a tratamentelor endodontice de la 60% la 90%, facand astfel posibila tratarea dintilor care odata erau condamnati extractiei.
 2. Micromotor endodontic. Acesta este unul dintre cele mai moderne instrumente stomatologice, fapt care faciliteaza un confort sporit pacientului in timpul interventiei stomatologice si durata mai mica a tratamentului. Aparatul face posibila prepararea canalelor anatomice dificile cu rezultate predictibile folosind un singur ac.
 3. Apex Finder Morita. A fost primul aparat capabil sa lucreze in canale cu mediu umed, masuratorile nefiind afectate de prezenta sau absenta sangelui, altor secretii sau electroliti. Este cel mai premiat si mai performant echipament existent pe plan mondial. Apex locatorul impreuna cu micromotorul endodontic sunt echipamentele ideale pentru realizarea tratamentelelor endodontice la nivel de excelenta.
 4. Radiografia dentara Digitala este vizualizata aproape instantaneu, are o calitate mult superioara celei clasice, iar imaginea poate fi prelucrata pe calculator. Nivelul radiatiei este redus cu 90% fata de radiografia dentara clasica.

Intrebari si raspunsuri

Pentru mai multe informatii cu referire la intrebarile pe care ai putea sa le ai, acceseaza pagina de intrebari si raspunsuri.

Ai nevoie de informatii suplimentare?

Swiss Ecodent premium dental klinik