#ȘtiațiCă? – Istoria periuței de dinți

Periuța de dinți este obiectul pe care îl folosim cu toții de cel puțin două ori pe zi – cel puțin așa sperăm! Dar oare câți știm ce istorie fascinantă are în spate?

istoria-periutei-de-dinti

Sursă foto: Unsplash

Istoria periuței dentare este mai îndepărtată decât credeți! Deși periuțele au început să fie abia din anul 1983 așa cum le știm noi în ziua de azi, oamenii au fost preocupați de igiena dentară de mult mai mult timp.

Se pare că prima unealtă asemănătoare unei periuțe dentare a fost descoperită în anul 3500 î. Hr. în Imperiul Babilonian și era un fel de băț pentru ros – o creangă ce avea terminațiile franjurate pentru a ajuta la “perierea” dinților.

Totuși, apariția perilor periuței datează undeva prin secolul al XV-lea și se datorează chinezilor, care au folosit părul de la gâtul porcilor, iar mânerul era din os sau bambus.

În urma dezvoltării periuței dentare, J. Barret a început să producă în anul 1690 periuțe de dinți cu păr de cal, deoarece a considerat că părul de porc este prea tare și incomod. Acest tip de periuță dentară a fost folosit mai târziu până în secolul al XX-lea.

Periuța de dinți s-a modernizat odată cu apariția nailon-ului, în anul 1938. Deja din anul 1950, s-a folosit un nailon mai moale la fabricarea periuței de dinți și a fost repede acceptat și preferat de oamenii vremurilor.

Apoi, doar 4 ani mai târziu, Broxodent a introdus prima periuță electrică.

Pe măsură ce periuța dentară a cunoscut dezvoltare și îmbunătățiri, din ce în ce mai mulți oameni au devenit mai interesați de igiena orală, astfel că un lucru necesar era să se ajungă și la curățarea spațiilor intredentare, dar și în spatele dinților. Așa a luat naștere periuța Reach de la Johnson&Johnson, care a devenit rapid populară pentru faptul că permitea o curățare generală a dinților, fără prea mult efort. Ba chiar în anul 2003 a fost aleasă invenția fără de care oamenii nu ar putea trăi în America.

Pe cât de simplu de folosit și la îndemână este periuța dentară, nici nu bănuiai ce istorie are în spate, nu e așa?

Dacă articolul de mai sus ți-a adus aminte de un nou control stomatologic sau ți-a trezit dorința de a-ți menține igiena dentară, te așteptăm să ne contactezi la 021 9394 – tarif normal sau prin Whatsapp la 0725 448 905 și să stabilim o programare – pentru că Mai bine previi decât să tratezi!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi dezvaluita.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.